contact-button

Lohusa Hamamı

Lohusa Hamamı
Lohusa Hamamı

Lohusa Hamamı Konsepti
 

Doğum yapan kadınların kırkını uçurmak için hamamda yapılan yıkanma ve eğlence aktivitelerine lohusa ya da nefse hamamı denilmektedir.
 

Lohusa ve akrabaları için özel olarak hazırladığımız hamam konseptimizde, nefsenin kırk uçurması için gerekli banyo objeleri, ikramlıklar, natır ve masör desteğimizin yanı sıra, özel eğlence ve organizasyonlarımız ile bugünü unutulmaz kılacak müzik ve dans koreografisi hazırlıyoruz.
 

Meşhur göbek taşında bir sultan edası ile hazırlanan lohusa, lohusa annesi tarafından yıkanıp, abdest aldırılarak kırkı uçurduktan sonra, natırlar, kese ve köpük masajı ile nefseyi rahatlatacak, bedenen ve ruhen arındıracak hamam hizmetleri sağlıyoruz.
 

İster tesisimizin özel olarak hazırladığı ikramlıklar ve şerbet ile misafirlerinizi ağırlayabilir, dilerseniz kendi hazırlıklarınızı hamamımızda rahatlıkla sunum yapabilirsiniz.
 

Klasik ve modernize olarak tasarladığımız hamam odalarımızda, yaşamak istediğiniz dönemin ambiyansına uygun bir kutlama merasimi düzenleyebilir, bu konuda profesyonel ekibimizden beklentilerinizi en iyi şekilde karşılamak için yardım alabilirsiniz.

Lohusa Dönemi Nedir?

Hamile kadınların doğum ile başlayan ve 40 gün sürdüğüne inanılan sürece lohusa dönemi denilmektedir. Bu dönemde anne ve bebeğin genetik, ruhani, dinsel ve büyüsel olarak hastalıklara açık olduğu ve özel olarak korunması gerektiği inanışı geçmişten günümüze kadar devam eden bir gelenek olmuştur. Bu süreçte, anne ve bebek yalnız bırakılmaz, dışarı çıkmaz, kalabalığa karışmaz ve çeşitli ritüeller ile (al basması için kırmızı eşarp, sarılık için altın takmak ile) nazar ve hastalıklara karşı korunmaya çalışılır. Kırkıncı günü sonunda anne ve bebeğin çeşitli dua ve törenler ile yaptığı yıkanma merasiminden sonra bu sürecin sona erdiği artık anne ve bebeğin normal yaşamına devam etmeye başlayabileceğinin haberi verilmektedir. Bunun için özel olarak hazırlanan kırk uçurma törenleri, lohusa hamamı, çeşitli hediye ve eğlenceler ile hazırlanan koreografiler ile lohusalık dönemi özel ve unutulmaz kılınmaya çalışılmaktadır.

Lohusa Hamamı Nedir?

Doğum yapan kadının lohusalık sürecinin bittiğinin ve bunun için gerekli dua ve ritüellerin yapıldığı yıkanma merasimine lohusa hamamı denilmektedir. Anne ve bebek için özel hazırlanan hamam konseptinde, her yörenin kültürüne ve geleneğine uygun olarak yapılan kırk uçurma töreni ile birlikte, hamamda düzenlenen bazı eğlence ve organizasyonlar ile lohusa hamamı tamamlanmaktadır.
 

Türk kültür gelenek ve göreneklerinde de lohusalık dönemi önemli bir yere sahiptir. Bunun için yapılan hazırlıklar, kutlamamlar tüm aile fertlerini bir araya getirerek, o günün özel ve unutulmaz kılınması odaklı yapılmaktadır. Lohusalık döneminin bitmesini kutlamak amaçlı yapılan lohusa hamamı da geçmişten günümüze kadar gelmeyi başarmış bir geleneğimizdir. Eskiden sosyal hayatı kısıtlı olan kadınların toplanma ve eğlenme yeri olarak kullanılan hamamlar, kırk uçurmak için en de hep aranılan bir mekân olmuştur.

Firuze Hamam’da lohusalığa sağlık ve huzur eşliğinde elveda deyin

Lohusa kadın ve ailesinin hem eğlenip hem de yıkanarak vakit geçirdiği lohusa hamamı konseptini bizlerde Firuze hamam olarak günümüzün getirdiği modernize ile sentezleyerek yeni yüzü ile misafirlerimizin hizmetine sunuyor, her türlü özel günlerini farklı ve mistik bir atmosferde kutlayacak olanakları ayaklarının altına seriyoruz. Lohusa hamamı salonumuzda her şey Türk kültür ve geleneklerine göre dizayn edilmiştir. Hamam denilince ilk akla gelen göbek taşı, tellak(natır) ve peştamal üçlüsünün size yaşatacağı unutulmaz anlarını sevdikleriniz ile birlikte uzun yıllar anımsayacaksınız. Özel organizasyon (dans, müzik, koreografi gösterisi, ikramlık, oyun ve masaj) paketlerimiz ile hayalinizde ki lohusa hamamı eğlencenizi bizimle hayata geçirebilir, bebeğiniz ve sevdikleriniz ile birlikte atacağınız yeni hayatın adımını geçmişten bir kültürün izleri ile başlatabilirsiniz.

Lohusa Döneminde Hamama Gidilir Mi?

Kadının doğumdan itibaren üzerinden geçen kırk gün sonunda hamama gitmesine bir sakınca bulunmamaktadır. Özellikle bu sürecin geçtiğini ve artık lohusalık döneminin bittiğini kutlamak için yapılan bazı eğlence ve gelenekler hala kültürümüzde yaşatılmaktadır. Lohusa hamamı da bunlardan biridir.

Lohusanın yıkanarak, tüm hastalık, nazar, kaza ve belalardan kurtulduğuna inanılan lohusalık hamam geleneği, bu sürecin öncesinde yapılmaması hem ruhani hem de dinsel olarak uygun görülmemektedir. Fakat 40 gün dönemecinden sonra dilenen bir vakitte lohusa hamamı yapılması ya da lohusanın hamama girmesinde bir engel olmadığı gibi, uzun zamandır evde kapalı kalan nefsenin, yapılan eğlence ve kutlamalar ile moral ve motivasyonuna destek olunması açısından tavsiye de edilmektedir.